Tilbage
Rugbrød
Rugbrød
Rugbrød
Rugbrød

Rugbrød

2 rugbrød
Min egen opskrift hvor jeg bruger min surdej som er fra 2011 og kun bliver bedre og bedre

Ingredienser

Dag 1:
Surdej hvis du har (ellers: 3 1/2 dl. kærnemælk og 5 g. gær)
5 dl. vand
200 g. hvedemel
530 g. rugmel

Dag 2:
1/2 mørk øl
1 spsk. honning eller sirup
1 1/2 tsk. salt
330 g. knækket rug
150-200 blandende kerner efter smag (f.eks. solsikke, hørfrø, sesam, græskar)
1 dl. sesamfrø
Evt. revet gulerod og diverse nødder

Instruktioner

Til 2 rugbrød
Arbejdstid: 30 min. over 2 dage, 2 timers hævetid og 1 1/2 time i ovnen

Dag 1:
Surdejen (eller 3 1/2 dl. kærnemælk, 5 dl. vand, 5 g. gær), hvedemel og rugmel blandes sammen i røremaskine og skal stå natten over på køkkenbordet med film over. (OBS: ikke i køleskab) Vælg en stor skål, da det hæver meget.

Dag 2:
Rør dagen fra dag 1 sammen med mørk øl, honning eller sirup, salt, knækket rug (som er overhældt med 1 dl. kogende vand (lad det trække lidt)), blandende kerner, sesamfrø.
Evt. revet gulerod og diverse nødder.

Rør alle ingredienserne, (pånær gulerod og nødder - det kan ikke holde sig i surdejen) sammen med dejen fra dag 1.
Tag derefter en klat fra som surdej til næste gang du bager rugbrød. Opbevar den i køleskab.
Smør derefter formene med smeltet margarine eller olie og drys med kerner, formene skal være 3/4 fyldt.
Lad brødene hæve i ca. 2 timer og bag derefter ved 190 grader i halvanden time.

Næste gang du bager rugbrød: Brug surdejen istedet for kærnemælk og gær. Tilsæt i alt 8 dl. vand til fordejen. Surdejen vil med tiden udvikle sin egen smag, som man aldrig kan opnå ved almindeligt gær. Derfor er det besværet værd at lave og gemme surdejen.